Какво ще правиш, когато копаенето на Етериум вече не покрива тока?

Етериум Копаене

Въпросът, публикуван във форум в четвъртък, е емблематичен за нарастващата тревога сред миньорите, които днес отделят както изчислителна мощ, така и машини, за да осигурят сигурността на втората по големина в света криптовалута.

„Каква ще бъде стойността на етера, когато всички миньори се откажат?“ се пита в друг пост.

Тези въпроси са свързани със задаващия се Hard Fork ъпгрейд на Етериум, който е насрочен за октомври.Името на ъпгрейда e “Константинопол” и се очаква да намали наградата за копачите от 3 ETH на 2 ETH. Ъпгрейдът ще рестартира и алгоритъма за  изкуственото повишаване на трудността на копаене, който е заложен в кода на Етериум.

Макар че това не е задължително да фалира миньорите, промените могат да се натрупат бързо. Според цифрите от Etherscan, понастоящем се откриват около 6000 блока на ден, като 17 000 ETH (приблизително 3,4 млн. долара) се изплащат на миньорите.

Ще станат ли ASCI машините популярни за копаенето на Етериум?

Ако ASIC машините станат по-популярен инструмент за копаенето на Етериум, по-малките миньори – любители биха могли да бъдат още по-тежко засегнати от предложената промяна. Поради това, миньорите започват да подкрепят промяна в кода, която би попречила на ASIC машините да доминират мрежата.Копачите вярват, че ако това се случи  вероятно ще доведе до концентрация на хашинг силата в малък брой басейни с достъп до евтина електроенергия и с необходимите ресурси за закупуване на ASIC.

„Тази общност от дребни миньори, стотици хиляди, сега е изправена пред икономическата реалност, че продажбата на използвания от тях хардуер може да се окаже по-разумно решение от продължаването на участието в ETH“, каза Брайън Вентро, изпълнителен директор на минната компания Атлантик Крипто, за CoinDesk.Вярвайки, че присъствието на малки миньори е необходимо за децентрализация и сигурност на мрежата, привържениците на GPU – хардуер с широко предназначение, който е по-достъпен от ASIC,  се застъпват за промяна на кода, която би премахнала специализирания хардуер от платформата.

„Цялата основа на Етериум е децентрализацията, това е основата за нея, това е темата“, каза пред „CoinDesk“ доставчикът на графични процесори и водещ разработчик зад промяната на кода Кристи-Лий Минехан.„Единственият вид хардуер, който е естествено децентрализиран и се предлага в масови количества на множество лица, които не са част от крипто-света, е GPU картата“.

Подготовка за битка

Минехан подготвя промени в кода за евентуалното им включване в “Константинопол”, който понастоящем е насрочен за октомври.Но Минехан не само вярва, че промените в кода, за които се застъпва, ще предотвратят  ASICs от копаенето на Етериум, но също така смята, че това ще доведе и до печалби за GPU миньорите.

Това е така, защото на базата на алгоритъм, наречен ProgPoW, кодът е разработен така, че да увеличи максимално използването на ресурсите  на хардуера на GPU, като използва 80% от общата графична карта за изчисляване на алгоритъма, вместо 10-20%, което е типично за сегашните алгоритми за копаене. Поради това, Минехан твърди, че ако хардуерният дизайнер се опита да изгради ProgPoW ASIC – което е специализиран чип с единствената функция за изчисляване на ProgPoW – то просто ще копира хардуера на GPU.

„Една от наистина готините характеристики на ProgPoW е, че ако се заемете да създавате ASIC, то той ще бъде същия като GPU карта“. Въпреки че алгоритъма, който Етериум използва в момента има защита от ASIC машини, създателите на подобни машини са намерили начин да я заобиколят, което ще бъде невъзможно с ProgPoW.

“Константинопол”

Изпълнението на ASIC-устойчивия код се обявява от разработчиците като „разумен компромис“ за миньорите на GPU в мрежата. Като такива, разработчиците отделят време, за да изследват ProgPoW за неговото потенциално включване като алгоритъм за копаенето на Етериум. И все пак, все още не е ясно дали има достатъчна подкрепа за осъществяването на такава промяна.

„Няма начин ProgPoW да влезе в “Константинопол”“, а по-скоро, има възможност да бъде включен в следващия Hard Fork (наречен “Истанбул”), който понастоящем е планиран за осем месеца след “Константинопол“.Като се позовава на това, Афри Шойдън, твърди че няма да го имплементират в предстоящия Hard Fork.

Прочети повече за: Цените на Етериум и Кардано удариха рекордно ниски нива за последната една година.

 

 Ledger Nano S - The secure hardware wallet