Какво е Етериум?

Етериум

Етериум е публичен софтуер с отворен програмен код, базиран на блокова верига . Също така, поддържа операционна система с функционалност за „умни договори“ (скриптове).

Етер е криптовалута, чиято блокова верига е генерирана чрез платформата на Етериум. Етер може да бъде обменян между акаунти и използван, за да награди „копаещите възли“(миньорите) за положените изчисления. Етериум предоставя децентрализирана виртуална машина с „Тюринг еквивалентност„, (Етериум виртуална машина или още така наречена EVM, която може да изпълнява скриптове използвайки интернационална мрежа, състояща се от „публични възли“.

В края на 2013 г. Етериум бива представен от Виталик Бутерин –  криптовалутен изследовател и програмист. Разработката се финансира чрез “crowd sale “, започвайки между юли и август 2014 година. Системата бива пусната на 30 юли 2015 година, с 11.9 милиона етери, изкопани специално за публичното финансиране. Това са ~12% от всички циркулиращо етери до момента.

През 2016, след провала на DAO проекта, от който бяха хакнати 50 милиона долара поради човешка грешка в програмния код, Eтериум беше разделен на две отделни блокови вериги с цел  да бъдат възстановени загубените пари от хака. Новото разклонение на версията е превърнато в така наречения Етериум (ETH) (тази, в която парите са възстановени), а оригиналната мрежа продължава да съществува под името Класически Етериум (ETC). Стойността на Етериум (ETH) нарасна с над 13000% през 2017 година.

Характеристики на Етериум

Подобно на други криптовалути, валидността на всеки етер е постигната чрез „блокова верига“, което е продължително растящ списък със записи, наречени „блокове“. Тези блокове са свързани и тяхната сигурност е предоставена чрез криптография. По дизайн, информацията вече записана в блоковата верига, е направена да не може да бъде променяна.

Криптовалутен „портфейл“ запазва публичния и личния ключ, както и адрес, които могат да бъде използвани, за да получаването или изпращането на етер. Чрез личния ключ е възможно да записваме върху блоковата верига, създавайки етер транзакция. За да изпратите етер към акаунт, трябва да имате публичния ключ на този акаунт. Етериум акаунтите са псевдо анонимни, което значи, че не са свързани с личната информация на потребителя ,но са свързани с един или повече специфични адреси. Притежателите могат да запазват тези адреси в софтуер, на хартия или да ги запаметят на ум.

Сравнение на Етериум с Биткойн

Етериум се различава от Биткойн (проекта с най – голяма капитализация до момента) в няколко аспекта:

  • Блоковете на Етериум се изкопават приблизително на всеки 14-15 секунди, в сравнение с 10 минути на Биткойн.
  • Копаенето създава нов етер с постоянен темп, който рядко се променя в случай на разделяне на мрежата, докато при Биткойн нивото на новосъздадени биткойни бива намалено с 50% на всеки 4 години.
  • За „доказателство за работа“ използва „Ethash“ – алгоритъм, който намалява ефективността на специализираните машини за „копаене“ (ASICs).
  • Таксите за транзакции се различават според сложността на изчислението, нуждата от памет и употребата на интернет връзка (в система позната като „Газ“).
  • Всяка етириева газ единица има определена цена, която може да бъде описана в транзакция. Те принципно са измерени в „Gwei“. Биткойн транзакциите обикновено имат такси, измерени в „биткойни“ на бит.

Общото предлагане на етер е 100 милиона към юни 2018 г.. През 2017, копачите са генерирали 9.2 милиона нови етери, довеждайки до 10% увеличение в предлагането.

В бъдеще се очаква нивото на инфлация да се стабилизира между 0.5% – 2% на година. До момента няма лимит на цялата наличност на етер, но е очаквано растежът да приключи по някое време и валутата да стане дефлационна.

Платформа

Виртуална машина

Виртуалната машина на Етериум (EVM) е мястото, където работят „умните договори“. Тя е фундаменталния механизъм за консенсус на Етериум. Виртуалната машина е изолирана от мрежовата файлова система и други процеси на компютърната система, върху която работи софтуера на Етериум. Всеки възел в мрежата подкарва своя „EVM“ имплементация и изчислява същите програмни инструкции. Към 1 януари 2018 г. мрежата се е състояла от 27000 възела. (ноуда)

Умни Договори

Умните договори са базирани на различни програмни езици, които разработчиците използват, за да програмират различни функционалности. Умните договори са високо ниво програмни абстракции, които са превърнати с EVM машитен байт код, след което са пуснати върху блоковата веригата Етериум за изпълнение. Те могат да бъдат написани чрез програмния език „Solidity“ (този език е подобен на „C“ и „JavaScript“), „Serpent“ (който е подобен на „Python“), LLL (ниско ниво език подобен на Lisp) и други.

Един от проблемите на умните договори, записани върху публична блокова верига, е че бъгове, включително дупки в сигурността, могат да бъдат използвани от всекиго, а отстраняването им е изключително трудно.

Изследване от Microsoft показва ,че да се напишат умни договори без бъгове е изключително трудно.

Приложения

Приложенията, които са построени върху мрежата на Етериум, са наречени Децентрализирали Приложения и са базирани на EVM, заедно с техните умни договори. През януари 2018 г.  има повече от 250 децентрализирани приложения върху мрежата нa Етериум и стотици, които в момента се проектират. Някой примери за такива приложения са: алгоритми за дигитални подписи, гаранционни монети, дигитални доказателства за интелектуална собственост, публично финансиране, прогнози за пазарите, онлайн залози, платформи за социални медии, финансови обменни бюра, децентрализирани борси, както и системи за идентичност.

Прочети повече за: Google с опити да наеме основателя на Етериум Виталик БутеринLedger Nano S - The secure hardware wallet