Биткойн ще бъде новата глобална резервна валута според Макс Кайзер

Биткойн резервна валута

За всеки, който следи крипто-пазарите е ясно, че 2018 г. може да бъде характеризирана като “меча” спрямо пазара. Въпреки това, наблюдатели прогнозират, че 2019 г. ще обърне ситуацията по отношение на представянето на пазара и неговата адаптация.

 

Макс Кайзер предвижда, че Биткойн ще детронира долара

 

По-точно, добре познатият американски говорител Макс Кайзер започна 2019 г. с изявлението, че Биткойн ще детронира долара като световна резервна валута. Също така, Кайзер оспори твърдението, че алткойните ще продължат да увеличават своето влияние за сметка намаляващото такова на традиционните валути.

Първо и най-важно, Кайзер отбелязва, че през 2019 г. ще започне падението на американския долар – сегашната резервна валута. Според него, една от основните причини за това е създаването на финансови алтернативи за търговия.

Например, той предполага, че криптовалутите ще донесат нова система на мястото на SWIFT – доминантният междубанков комуникационен протокол.

“Заменянето на SWIFT е началото на края на хегемонията на американския долар. Биткойн се появи през 2009 г. и започва да има все по-голямо влияние въпреки срива в цената му”, според Кайзер.

Въпреки признаването на значителния спад в цената на Биткойн през 2018 г., Кайзер остава настроен за бичи пазар през тази година по отношение на криптовалутите.

Кайзер: Инженерите не се разсейват от покачване в цената

 

“Биткойн е преживял спад в цената си от 94% още през 2011 г., виждали сме подобни сривове – 88%-91% –  и през 2013, 2014 и 2015 г.”, отбелязва Кайзер.

“Така че сме виждали няколко срива, но това, което знам от опит е, че в миналото по време на тези кризи се изградиха много здрави компании. Програмистите не се разсейват от покачване на цената с 10, 20 или 30 процента на седмица.”

Кайзер също оспорва твърдението, че икономическият спад и лошото представяне на американския фондов пазар са фактори, притеглящи хората към криптовалутите. Според него, криптовалутите се смятат за дългосрочна алтернатива за съхранение на стойност вместо акциите. Според Кайзер Биткойн ще се превърне в дори по-атрактивна алтернатива в сравнение с валутите, издавани от централните банки.

“Биткойн емисиите, идващи на всеки 10 минути, го прави централната банка на света с възможно най-устойчивата монетарна политика”, твърди Кайзер.

Според него, това стабилно предлагане на токени е по-сигурно и по-неподатливо на манипулации отколкото монетарните политики на централните банки.Ledger Nano S - The secure hardware wallet