Андреас Антонопулос : Защо Биткойн ETF-a може да бъде „ужасна идея“?

ETF на Биткойн

Много от участниците  в крипто-пазара отдавна подкрепят идеята за въвеждането на  ETF на Биткойн.

Въпреки че това инвестиционно средство улеснява инвестициите в криптовалута за институционални инвеститори, известен говорител на Биткойн сега се противопоставя на идеята за ETF на Биткойн.

Това по-конкретно е гръцко-британският “проповедник” на Биткойн Андреас Антонопулос, който сега поставя под съмнение привлекателността на ETF-ите на Биткойн, наричайки ги „ужасна идея“, която в крайна сметка може да нанесе вреда на екосистемата  на Биткойн.

Необходим ли е ETF на Биткойн?

Антонопулос обсъди необходимостта от ETF на Биткойн и ролята на инвестиционен инструмент – като ETF, който улеснява финансовите операции за инвеститорите, без да е необходимо да управляват конкретния актив.

„Идеята тук е да се натрупа резерв от Биткойн, след това да го превърнат в инструмент за търговия, който може да бъде търгуван на традиционните пазари като акциите. Това е система за “попечителство” , където “попечителят” държи реалния Биткойн , а това, което получавате, е дял в техния фонд – не е нищо друго „, заяви Антонопулос.

Освен това гръцко-британският защитник на Биткойн отбеляза също така, че това позволява на инвеститорите да спекулират с Биткойн, без всъщност да държат съответната криптовалута и без да е необходимо да създават акаунт на борса или да се занимават с адреси, ключове и хардуерни символи.

Антонопулос също така направи паралел със златото, което отбеляза значително увеличение на цената след пускането на златния ETF и спомена, че Биткойн и други криптовалути могат да видят впечатляващи ръстове на цената след въвеждането на ETF.

Въпреки това, основният проблем на Антонопулос с потенциален ETF на Биткойн не е свързан с инвестиционна гледна точка. По-скоро той се противопоставя на начина, по който такъв финансов продукт или предложението му може да се окаже непродуктивен за растежа на екосистемата на Биткойн.

Цитат от Антонополис

„ETF-ите нарушават основния принцип на P2P парите, където всеки потребител има пряк контрол върху парите си, защото има пряк контрол върху ключовете си“, отбеляза Антонопулос.

Антонопулос признава, че ETF-ите биха могли да осигурят по-голяма лекота на традиционните пазари.

Въпреки това, той вярва, че характеристиките на ETF-а значително ще подкопаят основните идеи на Биткойн, както и всяка друга криптовалута, поради необходимостта финансовите попечители да действат като посредници.

Той твърди, че евентуалното въвеждане на ETF Биткойн може да доведе до широко манипулиране на цените.

Освен това той каза, че ETFs ще доведат до манипулиране на разискванията относно решенията за мащабиране и разклоненията на Биткойн. В крайна сметка Антонопулос твърди, че “ще видим как институционалните играчи се разделят и формират собствената си корпоративна версия на Биткойн.”

Прочети повече за: $6,6K : Цената На Биткойн Се Опитва Да Обърне ТрендаLedger Nano S - The secure hardware wallet